Menzelovi Donšajni míří do světa! Premiéru budou mít na festivalech v Montrealu a New Yorku

29.08.2013 16:06

    Prostopášná komedie Jiřího Menzela "Donšajni" má právě v těchto dnech svoji světovou premiéru na jednom z nejvýznamnějších filmových festivalů na americkém kontinentě v Montrealu. Speciální uvedení v „sekci velikánů“ World Greats již proběhlo 27. srpna a další premiéry jsou naplánovány na 29. a 30. srpna. Jiří Menzel je zároveň prezidentem poroty.

    World Film Festival Montreal je spolu s Torontem jedním ze dvou nejdůležitějších festivalů na severoamerickém kontinentu. Tvůrci Donšajnů tak byli velmi potěšeni, když se dověděli, že cesta jejich filmu za divákem odstartuje právě na tomto festivalu, navíc v prestižní sekci World Greats. Krátce po oznámení, že film byl do Montrealu vybrán, dorazilo i osobní pozvání pro Jiřího Menzela, aby se stal prezidentem mezinárodní poroty. S radostí jej přijal, protože s Montrealským festivalem jej pojí příjemné vzpomínky. Ocenění tu v minulosti získaly jaho filmy "Konec starých časů" a "Vesničko má, středisková".

    Donšajni tak získali ideální kulisu pro svůj start do světové distribuce. Příjemnou atmosféru frankofonního Montrealu umocňuje fakt, že film bude uveden v Cinema Imperial. Lepší místo pro premiéru by Jiří Menzel asi hledal těžko. Původně vaudevillové divadlo, dnes hlavní dějiště Montrealského filmového festivalu jakoby z oka vypadlo táborskému divadlu, ve kterém se Donšajni odehrávají. Jen je trochu větší, pojme cca 1000 diváků.

    Také další uvedení Donšajnů proběhne na americkém kontinentě. Záhy po návratu z Kanady se Jiří Menzel vydá na turné po Spojených Státech. 15.září budou Donšajni uvedeni v kině American Film Institute Theatre v Silver Creek. Jen o pár dní později bude pak film promítán přímo v New Yorku na Manhattanu.

    Slavnostní českou premiéru si pak film Donšajni odbude 25. září v Rudolfinu. 26. září jej uvidí první diváci v celé České republice. Nejnovější film Jiřího Menzela Donšajni je prostopášnou komedií o vášni k hudbě a vášni k ženám. Je to film z prostředí operního světa, v hlavních rolích se představí Libuše Šafránková, Jan Hartl a Martin Huba. Do jedné z vedlejších rolí operní pěvkyně byla režisérem Menzelem obsazena také umělecké ART & MANAGEMENT – Dr.Světlana Patáková Boučková.

Informace o filmu naleznete na www.donsajni.cz.
Stránky WFF Montreal - https://www.ffm-montreal.org/en/199-en_the-don-juans.html
Cinema Imperial - https://www.cinemaimperial.com/pages/home.php

  Foto - oficiální zdroj

  Foto - oficiální zdroj

  Foto - oficiální zdroj

  Foto - oficiální zdroj

 

Zdroj:

https://tv.nova.cz/clanek/novinky/menzelovi-donsajni-budou-mit-svetovou-premieru-na-festivalu-v-montrealu-pres-new-york-pak-donsajni-dorazi-domu-do-ceskych-kin-vstoupi-26-zari.html