Oslnivá „La Netrebko“ oslavila své unikátní desetileté partnerství s nahrávací společností Deutsche Grammophon novým albem "Verdi"

05.07.2013 16:26

    Zatímco letní slunce ještě zářilo na historické město Salzburg v Rakousku, účastnila se ruská sopranistka Anna Netrebko speciální recepce konané v sále Solitaire v Mozarteu na oslavu pozoruhodných deseti roků spolupráce se společností Deutsche Grammophon, a současně představila své zbrusu nové album s názvem „Verdi“.

Anna Netrebko a Mark Wilkinson (prezident Deutsche Grammophon)
Foto: © Max Pataly-Fejes

    Její čerstvý triumfální debut v roli Verdiho „Johanky z Arcu“ předešlý večer v Salcburku a skutečnost, že paní Netrebko patří mezi nejprodávanější sopranistky 21. století, a je považována za jednu z nejuznávanějších pěvkyň své generace, nadchly publikum a speciálně pozvané mezinárodní mediální hosty, městské hodnostáře i organizátory festivalu, když odpovídala na otázky britského novináře Warwicka Thompsona, týkající se jejího nového alba a budoucích plánů.

    Album, které vychází po celém světě v pátek 9. srpna 2013 -  již získalo v Rakousku označení „zlaté“. Nové album Verdi je první studiové album, které paní Netrebko představila po více než pěti letech. Je vydáno na počest „200. výročí skvělého italského skladatele G.Verdiho“ a sopranistka zde představuje árie z oper Macbeth, Johanka z Arcu, I Vespri Siciliani, Don Carlo a Trubadúr.

                                 

    Uplynulo již deset let od pozoruhodného výkonu paní Netrebko na jevišti v Salzburgu, kde zaujala svou rolí Donny Anny v Donu Giovannim, a její pravidelné účinkování se od té doby stalo nejžhavější vstupenkou na každou další festivalovou sezónu. Úspěchů bylo mnoho, ale mezi nezapomenutelné patří především její vystoupení v La Traviatě v roce 2005 po boku Rolanda Villazóna, která se stala celosvětovým bestsellerem na DVD a na CD.

    V komentáři ke vzniku svého nového alba, paní Netrebko řekla: "Mé nové setkání s Giuseppem Verdim pro mě znamenalo vyjádření nejhlubší úcty. Společně s italským dirigentem a orchestrem, Gianandreou Nosedou a Turínským Teatro Regio, jsme usilovali o to, přiblížit tuto hudbu co nejvíce tak, aby se v albu objevil a vdechl život jeho italského ducha. Nakonec pro mě toto album také znamenalo objevení semplicità - jednoduchosti".

    Recepci, podporovanou internetovou stránkou klasické hudby Sinfini Music, moderoval za Deutsche Grammophon prezident Mark Wilkinson, který představil Annu se speciálním vydáním disku nesoucím ohromující označení 3.750.000 album a DVD prodané po celém světě. "Je to skutečně mimořádný úspěch. Zářivý talent Anny obohatil životy milionů milovníků klasické hudby po celém světě, a moc se těšíme na další spolupráci s ní, až se přesune do další dekády své neuvěřitelné kariéry," řekl.

    Dne 23. září paní Netrebko zahajuje novou sezónu v Metropolitní opeře rolí Tatiany v Eugenu Oneginovi, pod taktovkou Valerije Gergieva. Přímý přenos bude uveden v mezinárodní kinech dne 5. října. V nadcházejících měsících bude debutovat v důležitých rolích: v listopadu zpívá Leonoru v opeře G. Verdiho - Il Trovatore v berlínské Staatsoper a v příští roce v červnu si zahraje Lady Macbeth v Bavorské státní opeře a tím korunuje sezonu Verdiho dvěma velkými rolemi, které se objevují i na jejím novém albu Verdi.

    Své plány do budoucna paní Netrebko jako nejdokonalejší soprán moderní doby ještě podtrhne, vydáním svého nového DVD, na kterém bude zaznamenán její koncert na Rudém náměstí v Moskvě, který se uskuteční v říjnu tohoto roku.

    "Děkuji vám, Anno, za deset let excelence, lesku a vášně v klasické hudbě" – řekl Mark Wilkinson.

 

Zdroj:    https://www.deutschegrammophon.com .