Dirigent Leoš Svárovský převezme záštitu nad druhým ročníkem mezinárodní klarinetové soutěže CZECH CLARINET ART v Hořicích

13.03.2014 16:44

S potěšením oznámujeme, že 2. ročník mezinárodní klarinetové soutěže CZECH CLARINET ART, který se uskuteční ve dnech 3. až 6.dubna 2014 v Hořicích, se bude konat pod záštitou:

"doc. Leoše Svárovského – stálého hostujícího dirigenta Slovenské filharmonie, čestného člena Filharmonie Brno a šéfdirigenta Aichi Central Symphony Orchestra v japonské Nagoye”. 

 

Leoš Svárovský vystudoval obory flétnu a dirigování na AMU v Praze u prof. Václava Neumanna, jako jeho poslední student. Svou karieru začal v pražském Národním divadle jako asistent Zdeňka Košlera. V roce 1991 jej Herbert von Karajan pozval ke spoupráci s George Soltim, Claudiem Abadem a Vídeňskými filharmoniky na „Sommerspiele Salzburg“.

Od začátku své kariery působil jako šéfdirigent vynikajících orchestrů: Komorní opera Prasha (1985-7), Janáčkova filharmonie Ostrava (1991-93), Státní filharmonie Brno (1991-95), Sinfonietta Žilina (1995-2000), Pardubická komorní filharmonie (1997- 2009), Orchestr baletu Národního divadla Praha (2001-02), Státní opera Praha (i umělecký ředitel, 2003-05). Současně působí jako stálý hostující dirigent Slovenské filharmonie (turné po Japonsku) a čestný člen Filharmonie Brno (japonské turné 2011). Od jara 2014 se stane šéfdirigentem Aichi Central Symphony Orchestra Nagoya. S Českou filharmonií, se kterou podnikl velké turné po Spojených státech, trvale spolupracuje od roku 2001.

V roce 2010 uvedl s brněnskou filharmonií a Českým filharmonickým sborem Brno na Hudebním festivalu Rheingau Massenetovu Máří Magdalenu (v roce 2005 na stejném festivalu dirigoval Dvořákovo Requiem a v roce 2008 monumentální oratorium Franze Liszta Christus).

Spolupracuje s mnoha zahraničními orchestry, jmenujme alespoň Orchestre de Pas de la Lorraine.

V říjnu 2010 uvedl světovou premiéru českého autora Slavomíra Hořínky Koncert pro housle se sólistkou Sophií Jaffé a Českou filharmonií v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Brno. Se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a houslistkou Sophií Jaffé byl opakovaně pozván na pasovský festival a v září a říjnu 2011 řídil Brněnskou filharmonii na jejím japonském turné.

Sezóna 2011/2012 jej zavedla do Bratislavy, Prahy, Brna, Salcburku, Lince, Wuppertalu, opětovně do Japonska (tentokrát se Slovenskou filharmonií), Španělska, Portugalska a na meranský festival do Itálie. V říjnu 2011 vystoupil se symfonickým orchestrem P. I. Čajkovského v Moskvě.

Během své kariéry vystoupil se sólisty Josefem Sukem, Rudolfem Firkušným, Václavem Hudečkem, Igorem Ardaševem, Igorem Oistrachem, Stefanem Vladarem, Davidem Geringasem,V. Ortizem, G. Opitzem, Dianou Damrau, Hakanem Hardenbergerem, Katjou Ricciarelli, Miriam Gauci, Kurtem Rydlem, Sergejem Larinem, Nicolou Martinuccim, Evou Randovou, Dagmar Peckovou, Petrem Dvorským, Danielle de Nise, Ljubou Orgonášovou, Rudolfem Buchbinderem, Alfonsem Kontarskim, Leilou Josefowicz, Christianem Polterou, Fazilem Sayem, U. Ughi und Xavierem de Maistre.

Leoš Svárovský je činný též pedagogicky na AMU v Praze. Na podzim 2012 se habilitoval jako docent.

Více na:  www.leossvarovsky.com