Koncert v Plzni se vydařil a diváci byli nadšeni!

21.05.2014 16:21

Návštěvníky koncertu Pocta slavným Čechům v Plzni čekalo tentokrát překvapení v podobě nového programu, ve kterém vystoupili přední umělci v čele s houslistou Jaroslavem Svěceným a klarinetistou Milanem Řeřichou. Za klavír usedl skvělý Václav Mácha, mezi pěvci nechyběli tenorista Vladimír Doležal, mezzosopranistka Dana Šťastná a z nových pěvkyň se publiku představila mladá a velmi talentovaná sopranistka Barbora Perná. Poutavé průvodní slovo obstarala jako vždy Světlana Patáková Boučková. 

Jak publikum v sále, tak i samotní umělci si pestrý program koncertu nabitý nádhernou hudbou od českých skladatelů B.Smetany, A.Dvořáka a J.Suka společně užívali. Na úvod zazněla píseň od B.Smetany - Má hvězda, kterou bez doprovodu zazpívali společně V.Doležal, B.Perná a D.Šťastná. 

Následovala Dvořákova Lusina polka, kterou pro klarinet upravil a zahrál Milan Řeřicha. Mezi skutečné skvosty koncertu patřila Dvořákova Humoreska upravená speciálně pro soprán, mezzosoprán, housle, klarinet a klavír. Jaroslav Svěcený, kterého obecenstvo poprávu odměnilo zaslouženým potleskem zahrál v doprovodu klavíristy Václava Máchy na dvě dua od B.Smetany Z Domoviny, překrásnou skladbu od J.Suka z pohádky Radúz a Mahulena, a také známou Dvořákovu Sonatinu G dur, op.100. 

Milan Řeřicha zase potěšil publikum Dvořákovým Mazurkem e moll op.49 a jako překvapení zahrál na klarinet úryvek z předehry k opeře Prodaná nevěsta.

 Mezzosopranistka Dana Šťastná sklidila velký potlesk za interpretaci Dvořákovy písně Když mě stará matka a Smetanovy árie z opery Čertova stěna Jak siré ptáče. 

Barbora Perná zazpívala árii Hlásej ptáčku ze Smetanovy opery Hubička.V programu zazněl také výběr z Lidických písní a další skladby. Koncert byl zakončen duetem Jeníka a Mařenky - Věrné milování z opery Prodaná nevěsta v podání V.Doležala a B.Perné. Na závěr si aplaudující publikum vyžádalo ještě přídavek Aby nás Pán Bůh miloval.

Ze strany návštěvníků koncertu jsme zaznamenali výhradně pozitivní ohlasy a nadšení. Vysoce ocenili jak všechny účinkující, tak i samotný program a organizaci koncertu. Všichni umělci se již nyní moc těší na další koncert, který se uskuteční v Divadle F.X.Šaldy v Liberci 28.května 2014!