Na Krumlovském festivalu jsme navštívili koncert violoncellistky Natalie Gutman a setkali jsme se s mladým dirigentem Franzem Schottkym

09.08.2014 19:28

Jako již každým rokem jsme navštívili Mezinárodní festival v Českém Krumlově. Tentokrát jsme si vybrali koncert Kammerphilharmonie dacapo München, kterou řídil dirigent Franz Schottky. Koncert se konal v Zámecké Jízdárně. Jako hvězdný host vystoupila uznávaná sólistka - violoncellistka Natalia Gutman. Po skončení koncertu jsme měli tu čest se s mladým a sympatickým dirigentem Franzem Schottkym setkat osobně.

Na programu koncertu zazněla Předehra k opeře Italka v Alžíru od G. Rossiniho, Klid lesa pro violoncello a orchestr, op. 68, č. 5 od A.Dvořáka, Rokokové variance pro violoncello a orchestr, op. 33 od P.I.Čajkovského a Symfonie č. 4 A dur “Italská”, op. 90 od F.Mendelssohna-Bartholdyho. 

Violoncellistka Natalia Gutman a dirigent Franz Schottky 

Umělecká ředitelka agentury ART & MANAGEMENT Světlana Patáková Boučková

 

Natalia Gutman patří mezi nejvíce uznávané hudební umělce světa a posluchači i kritici ji často označují jako „královnu cella“. Její prestižní postavení dokládá celá řada významných cen, jejichž je držitelkou: Lidová umělkyně SSSR, Státní cena Ruské federace, Řád za zásluhy o vlast, Záslužný kříž Spolkové republiky Německo, Šostakovičova cena (2002 a 2013), cena TRIUMPH, Členka správní rady Královské akademie hudby v Londýně (2010), Musikpreis des Verbandes der Deutschen Konzertdirektionen (2012). Gutman poprvé vystoupila na koncertě ve věku 9 let. Od roku 1959 se zúčastnila různých mezinárodních soutěží, získala zlatou medaili na Vídeňském festivalu mladých hudebníků a první cenu na Mezinárodní soutěži Antonína Dvořáka v Praze. Po dokončení studií na Moskevské konzervatoři studovala na Leningradské konzervatoři pod vedením Mstislava Rostropoviče, který ji pozval, aby se stala členkou oddělení cella na Moskevské konzervatoři. Gutman již mnoho let vystupuje po celém světě, v nejvýznamnějších koncertních síních v Evropě, na Dálném východě a ve Spojených státech jako sólistka s orchestrem, s duetovými recitály a komorní hudbou.

Franz Schottky je jedním z nejzajímavějších německých dirigentů mladé generace. V 19 letech se poprvé setkal s legendárním Sergiu Celibidachem (1912–1996), šéfdirigentem Mnichovské filharmonie. Ten rozpoznal Schottkyho nadání, přijal jej jako jednoho ze svých posledních žáků a předal mu hudební tradice svého vlastního učitele Wilhelma Furtwänglera. Schottky doprovázel Celibidache na jeho evropských turné, a mohl tak zblízka sledovat práci tohoto mistra. Po studiu sbíral Schottky zkušenosti jako operní, sborový a orchestrální dirigent a vystupoval jako hostující dirigent s mnoha domácími i zahraničními tělesy. V roce 2000 Schottky založil mezinárodně obsazenou Kammerphilharmonie dacapo München (Komorní filharmonie dacapo Mnichov), která se pod jeho vedením vypracovala ve vynikající ansámbl. Dirigoval řadu orchestrů po celém světě, mj. Jeruzalémský symfonický orchestr, Orchestra Sinfonica Siciliana (Itálie), Orquesta Sinfónica del Estado de México OSEM (Mexiko), Orchestra dell‘ Arena di Verona (Itálie), Beethovenorchester Bonn (Německo) a další orchestry v Itálii, Bulharsku, České republice, Moldávii, Polsku, Rumunsku, Rusku a na Ukrajině. V roce 2014 jej čeká provedení Brahmsových a Šostakovičových skladeb s orchestrem dell‘ Arena di Verona.   

Orchestr Kammerphilharmonie dacapo München, založený v roce 2000, si dokázal zajistit značný počet věrných posluchačů v rušném kulturním životě hlavního města Bavorska. Mezi místa, kde vystupují, patří světoznámý Gasteig, Herkulessaal, Allerheiligen-Hofkirche v královské rezidenci a sváteční síň v budově Münchner Künstlerhaus, kterou pro své komorní koncerty využívá také Mnichovský filharmonický orchestr. Zakladatel, umělecký ředitel a šéfdirigent Franz Schottky je jedním z posledních a zároveň nejbližších studentů legendárního dirigenta Sergiu Celibidache. Neobyčejně plný a přitom neustále průzračný „německý“ zvuk Kammerphilharmonie je výsledkem této tradice, která sahá až k učiteli Celibidacheho, Wilhelmu Furtwänglerovi. Orchestr si vybudoval jméno zvláště díky znovuobjevení a znovunalezení pozdně romantických, postromantických a středně moderních děl pro komorní orchestr a vystupuje se známými díly Mozarta, Mendelssohna, Rossiniho, Haydna či Beethovena. Orchestr každý rok vystoupí až s deseti různými programy a hraje spolu s mezinárodně uznávanými sólisty a hostujícími dirigenty z celého světa.