Na Pražské konzervatoři se uskuteční ve dnech 31.3. - 2.4.2014 Mistrovské klarinetové kurzy

12.02.2014 22:34

Pražská konzervatoř ve spolupráci s Czech Clarinet Art

a agenturou ART & MANAGEMENT

 

pořádají ve dnech 31.3. - 2.4.2014  Mistrovské klarinetové kurzy

a

dne 2.4.2014 slavnostní koncert Paola Beltraminiho a Milana Řeřichy.

 

     V prostorách Pražské konzervatoře se uskuteční od pondělí 31. března do středy 2. dubna 2014  mimořádné mistrovské  klarinetové kurzy vynikajících klarinetistů a pedagogů  Paola Beltraminiho a Milana Řeřichy zakončené koncertem obou lektorů 2.dubna v 19:00 hodin v novém sále Pražské konzervatoře. Jako hosté na koncertě vysoupí prof. Milan Polák a prof. Ludmila Peterková.

     Tyto jedinečné mistrovské kurzy jsou zaměřené na interpretaci všech klarinetových děl a orchestrálních partů a pro všechny studenty zuš, konzervatoří a vysokých hudebních škol z celé ČR. Učastníci se mohou kursu zůčastnit aktivně i pasivně.

 

     Paolo Beltramini

     Patří k nejvýznamnějším světovým klarinetistům současnosti. Je profesorem klarinetové třídy na Muzikhochschule v Luzernu a sólo klarinetistou v renomovaném Symfonickém Orchestru OSI v Luganu ve Švýcrasku. Několik let  působil jako sólový klarinetista v Royal Concertgebaw Orchestra v Amsterdamu. V osmnácti letech absolvoval s vyznamenáním  konzervatoř G.Verdi v Miláně. Ve studiích úspěšně pokračoval u Thomase Friedliho v Ženevě, Waltera Boykense v Bruselu a u Maurice Bourge na Saluzzo High Performance School a na Accademia Chigiana di Siena. Je vítězem a laureátem mnoha významných ezinárodních klarinetových soutěží, například mezinárodní klarinetové soutěže  Pražského jara, mezinárodní soutěže v Paříži, mezinárodní soutěže v Trapani a dalších. Je pravidelně hostem významných hudebních festivalů jako je například Luzerner Festwochen, Festival Riva del Garda, Ticino Musica, Progetto Marta Argherich, Claribogotá atd.Jako solista vystoupil na nejvýznamnějších podiích selého světa za doprovodu Orchestra della Svizzera Italiana OSI, Orchestra da Camera di Mantova, Camerata S.Petersburg, Virtuosi di Aquileia, Kurpfalzischec Kammerorchester Mannheim, Osnabrücker Sinfonieorchester, Orchestra Sinfonica della Rai, Pražského Komorního Orchestru a dalších. Jako hostující solo klarinetista pravidelně účinkuje ve slavném orchestru Filarmonica della Scala v Miláně. Spolupracoval s dirigenty B.Haitink, L.Mazel, G.Pretre, N.Jarvi, G.Sinopoli, M.Janssons, D.Gatti, M.Pletnev, C.Hogwood, S.Accardo. Nahrál několik CD pro Chandos, Ricordi, Stradivarius a realizoval rozhlasové nahrávky pro BBC, RAI, RTSI Ljubljana, Český rozhlas, Radio France. Paolo Beltramini je stálým členem poroty CCA (Czech Clarinet Art) v Hořicích,mezinárodní klarinetové soutěže Cittá di Carlino a mnoha dalších.

 

     Milan Řeřicha

     Mezinárodně respektovaný virtuos a pedagog Milan Řeřicha vystupuje jako sólista a vede mistrovské třídy po celém světě. V září 2013 nadchl publikum v Brazílii, když jako první český umělec vystoupil se slavným symfonickým orchestrem OSPA v Porto Alegre. V červnu 2013 ho německá hudební kritika srovnávala se slavným americkým klarinetistou B. Goodmanem za jeho sólově vystoupení se Südwestphalen Philharmonie. Od roku 2004 nahrává exklusivně pro švýcarskou vydavatelskou společnost MARCOPHON. V roce 2002 se stal profesorem na prestižní hudební akademii Musikhochschule v Lugánu ve Švýcarsku. S vyznamenáním vystudoval Konzervatoř v Teplicích i Akademii múzických umění v Praze. V roce 1997 studoval na Mezinárodní akademii soudobé hudby na Pařížské konzervatoři ve třídě  A. Damiense. Ve stejném roce přijat jako stipendista švýcarské vlády na Hudební akademii v Basileji, kde získal diplom s vyznamenáním. Studoval na mistrovských kurzech po celém světě u renomovaných klarinetistů, (Michela Arignona, Charlese Neidicha). Hrál v mnoha orchestrech v Čechách i v zahraničí.

     V současné době je sólovým klarinetistou Prague Festival Orchestra. Jako sólista vystupuje s předními orchestry po celém světě. Milan Řeřicha vystupoval na významných koncertních pódiích v USA (New York - Carnegie Hall, San Francisco - Symphony Hall, Chicago - Symphony Hall), Japonsku (Tokio, Kioto, Nagoia, Osaka), Číně, Vietnamu, Argentině, Columbii atd. V Evropě koncertně vystoupil na prestižních hudebních festivalech ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Anglii, Chorvatsku a jinde. Milan Řeřicha je laureátem mnoha klarinetových soutěží např. Prix Mercure ORF ve Vídni, soutěže ve švýcarském Rides, soutěže BOG v Basileji. Repertoár Milana Řeřichy obsahuje veškerou sólovou i komorní tvorbu pro klarinet, která činí více jak 200 skladeb. Jako pedagog působil v mnoha zemích celého světa. Vedl mistrovské kurzy v Argentině, Brazílii, Kolumbii, Japonsku, Číně, USA, Itálii, Slovinsku, Německu a Holandsku. Pravidelně spolupracuje s Českým i Švýcarským rozhlasem, pro které natočil řadu nahrávek. Milan Řeřicha je také uměleckým ředitelem sdružení Czech Clarinet Art, která je mimo jiné pořadatelem mezinárodní klarinetové soutěže v Hořicích.