Na slavnostní vernisáži výstavy obrazů Olgy Volfové v Divadle Bez zábradlí zahrají americký jazzový kontrabasista David Friesen a violista Jiří Kabát

01.03.2016 17:46

V doprovodném hudebním programu vernisáže obrazů malířky Olgy Volfové, která proběhne v Divadle Bez Zábradlí dne 17. března 2016, zahrají pozvaným hostům světově uznávaný americký jazzman a kontrabasista David Friesen, který si v ČR již dříve zahrál s jazzmanem a flétnistou Jiřím Stivínem a talentovaný mladý český violista Jiří Kabát, jenž mj. získal hudební vzdělání na studiích v prestižní Royal Conservatoire of Scotland v Glasgow ve Skotsku a hojně umělecky vystupuje s houslistou Ivanem Ženatým. Vernisáží a hudebním programem provede přítomné scénáristka a moderátorka hudebních pořadů s průvodním slovem Dr. Světlana Patáková Boučková, která představí dílo i samotnou  malířku Olgu Volfovou, jež bude vernisáži osobně přítomna. 

O Davidu Friesenovi se říká, že k umění hry na kontrabas přispěl stejně jako Pythagoras k pravidlu o trojúhelnících (Patrick Hinely/Jazz Times). V roce 2006 se umístil v žebříčku jazzových basistů jako jeden z 20 nejvlivnějších basistů v historii jazzu. Podle nedávného průzkumu patří mezi 100 největších jazzových basistů všech dob. V roce 1997 byl nominován jako nejlepší jazzový basista v American Jazz Awards Ceremony v Los Angeles. Friesen byl uveden do Oregonské hudební síně slávy při prvním obřadu v roce 2007 a do Síně slávy oregonské jazzové společnosti v roce 2012. Basista David Friesen je fenomén, hudebník, jehož muzikantství, tón, čas a imaginace jsou nezařaditelné.

David Friesen nahrál přes 75 CDéček jako kapelník a objevil se jako doprovodný nebo přední umělec na více než 100 nahrávkách spolu se slavnými legendami, včetně jazzmanů jako Stan Getz, Dexter Gordon, Joe Henderson, Sam Rivers, Michael Brecker, Bud Shank, Dizzy Gillespie, Woody Shaw, Freddy Hubbard, Art Farmer, Clark Terry, Joe Venuti, Mal Waldron, Jaki Byard, Kenny Drew Sr., Chick Corea, Milt Jackson, Slim Gaillard, John Scofield, Philly Joe Jones, Elvin Jones, Paul Motian, Jack Dejohnette, Airto Moreira a mnozí jiní.

Vystupuje jako sólista (Friesen je jedním ze dvou nebo tří basistů ve světě, kteří jsou schopni udržet posluchače sedět nehnutě během sólového koncertu) i se svými vlastními skupinami ve Spojených státech, Kanadě, Velké Británii, Švédsku, Dánsku, Norsku, Finsku, Německu, Belgii, Švýcarsku, Holandsku, Francii, Španělsku, Portugalsku, Itálii Rakousku, Maďarsku, Slovinsku, Turecku, Polsku, Japonsku, Austrálii, Argentině, Chile, Číně, Rusku, Litvě a na Ukrajině. David Friesen je známý také v České republice. V roce 2015 vystoupil společně s českým legendárním flétnistou a saxofonistou Jiřím Stivínem a německým kontrabasistou Ali Haurandem v pražském Jazz Docku, a ve svém dalším vystoupením pak s jiným věhlasným basistou - Glenem Moorem.

www.davidfriesen.net

Violista Jiří Kabát je absolventem Pražské konzervatoře a prestižní Royal Conservatoire of Scotland (RCS) v Glasgow, kde získal zde titul Master´s of Music (M.Mus.). V roce 2012 absolvoval dále studia kompozice a dirigování.  Píše komorní, orchestrální a symfonickou hudbu. Od září 2013 působí jako profesor hry na violu a odborných předmětů na Konzervatoři Pardubice.

Je členem kvarteta Vlach Quartet Prague a komorního souboru Barocco sempre giovane. V roce 2011 získal na Mezinárodní skladatelské soutěži Antonína Dvořáka 1. cenu a rovněž i mimořádně udělovanou cenu absolutního vítěze druhého ročníku. Jeho díla zazněla např. na Festivalu International Echternach, v komorním cyklu FOK a České Filharmonie, Östergötlands Musikdagar, Festivalu du Lubéron, Festivalu de Quatuors à Cordes en Pays de Fayence aj. 

Jiří Kabát získal také cenu OSA za rok 2013 pro nejúspěšnějšího skladatele vážné hudby. Jiří Kabát pracuje také jako aranžér pro významné švýcarské nakladatelství EMR (Editio Marc Reift). Profesionálně se věnuje rovněž dirigování orchestru.

www.jirikabat.cz