Navštívili jsme závěrečný Operní galakoncert k poctě Emy Destinnové konaný v rámci Hudebních slavností Emy Destinnové

14.09.2014 15:36

Na laskavé pozvání prezidenta festivalu pana Leoše Svárovského a ředitele festivalu pana Antonína Kazila jsme se s radostí zúčastnili závěrečného Operního galakoncertu konaného 13.září 2014 v rámci Hudebních slavností Emy Destinnové v Českých Budějovicích. Na programu zazněly slavné árie a dueta z oper G.Verdiho La Forza del Destino, Rigoletto, Il Trovatore, Nabucco, Aida a Don Carlo, z oper G.Pucciniho Bohéma a z opery P.I.Čajkovského Eugen Oněgin. Na pódiu jsme mohli obdivovat hvězdné interprety za znamenitého doprovodu Filharmonie Brno, kterou bravurně jako vždy řídil řídil mezinárodně uznávaný dirigent Leoš Svárovský. 

Čtveřice sólových pěvců byla zastoupena dvěma výbornými italskými pěvkyněmi - sopranistkou Mariou Piou Piscitelli, mezzosopranistkou Laurou Brioli, a dále dvěma mužskými pěveckými protějšky - vynikajícím ruským basistou s výjimečně krásnou barvou hlasu, výbornou pěveckou technikou i precizní výslovností Askarem Abdrazakovem a italským tenoristou Valterem Borinem. Filharmonie Brno působila pod taktovkou Leoše Svárovského, který je jejím čestným šéfdirigentem, velmi sebejistě. Na Leoši Svárovském jsme již tradičně obdivovali jeho skvělou práci a souznění jak s orchestrem, tak i s jednotlivými sólisty, a pro něj typický výborný kontakt s publikem. Profesionální výkon dirigenta, orchestru i pěvců sklidil zasloužený potlesk a všichni účinkující i přítomní diváci si v zaplněném sále koncert dokonale užívali. 

Ze všech pěvců musíme vyzdvihnout především výkon ruského basisty Askara Abdrazakova, který působil velmi sympaticky a skromně. Vše odzpíval bez jediné chybičky. Jeho Leporela z opery Don Giovanni, který zazněl v přídavcích, ocenili návštěvníci koncertu nadšeným a dlouhotrvajícím potleskem, největším aplausem pro sólistu a jeho výkon, který posluchači ocenili.

Po skončení koncertu jsme byli pozváni na slavnostní raut, na kterém jsme měli možnost se osobně setkat  s ředitelem festivalu panem Kazilem a podiskutovat s dirigentem Leošem Svárovským a jeho sympatickou chotí Martinou, ale také s jednotlivými sólisty. Sympatický ruský basista Askar Abdrazakov přivezl do Českých Budějovic i svoji manželku Natalii a v jejich milé společnosti společně s Leošem Svárovským a jeho chotí, jsme tak mohli strávit velmi příjemný a inspirativní večer, který se protáhl až do časných ranních hodin.