V naší galerii nyní najdete nejnovější obrazy dvojice akademických malířů ze Slovenska - Oresta Dubaye ml. a Ruth Dubayové

27.01.2020 15:47

Již dnes si můžete na tel. čísle +420 777 237 173, popř. na info@artmanagement.cz zamluvit prohlídku nejnovějších obrazů manželské dvojice akademických malířů z Bratislavy -  Oresta Dubaye ml. a Ruth Dubayové, které jsou nyní vystaveny v naší soukromé galerii v Řitce u Prahy. 

Orest Dubay ml. je synem akademického malíře, profesora Oresta Dubaye st. (15.8.1919 až 2.10.2005), který se zařadil mezi významné představitele slovenské poválečné grafiky. V roce 1977 obdržel titul národní umělec a byla mu udělena Velká cena na Bienále slovenské grafiky v Banské Bystrici. V roce 1981 získal cenu Ex aeguo současné slovenské grafiky v Banské Bystrici. Svá díla vystavoval doma i v zahraničí.

Manželé Ruth a Orest Dubayovi se poznali ještě na Lidové škole umění, kde navštěvovali výtvarný obor pod vedením mistrů Františka Studeného a Františka Jurika. 

 

Ruth Dubayová patří k posledním absolventům prof. Jána Želibského na oddělení figurální malby a krajinářské kompozice na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Ve své tvorbě se věnuje zejména tématu dětí a rodiny, později také zátiším a přírodním motivům. Od poloviny 80. let tvoří každý rok sérii pastelů zemí. Zpočátku věrně zobrazuje krajinu a náladu v ní, později se krajina stává jen podnětem k vlastnímu expresivní vyjádření. 

Orest Dubay studoval na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě na oddělení restaurování u prof. Karla Veselého. Po ukončení studií se věnoval autorské serigrafii, restaurování a tvorbě do architektury. Koncem 80. začíná systematicky věnovat olejomalbě a počítačové grafice. Jeho tvorba se vyznačuje intuitivním přístupem a snům, silně emocionálními abstraktními kompozicemi. Oba tvoří společně v jednom ateliéru, stejnou technikou olejomalby, mají také podobnou barevnost - milují živé a jasné barvy. Ale jsou zde nezaměnitelné rozdíly, až kontrasty. Na obrazech Ruth jsou viditelné, místy pastózní tahy štětcem, snažící se až expresivním způsobem ztvárnit odraz pocitu reality. Olejomalby Oresta jsou výsledkem dlouhé přípravy, postupného zvětšování skic na plátno a nanášení několika vrstev hladké malby, čímž se snaží dosáhnout čistotu barevného stínování ploch. 

společná cesta
Manželé Ruth a Orest Dubayovci se poznali ještě v Lidové škole umění, kde navštěvovali výtvarný obor pod vedením mistrů Františka Studeného a Františka Jurika. Ruth patří k posledním absolventům prof. Jana Želibský na oddělení figurální malby a krajinářské kompozice na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Ve své tvorbě se věnuje zejména tématu dětí a rodiny, později zátiším a přírodním motivem. Od poloviny 80. let tvoří každý rok sérii pastelů zemí. Zpočátku věrně zobrazuje krajinu a náladu v ní, později se krajina stává jen podnětem k vlastnímu expresivní vyjádření. Orest studoval na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě na oddělení restaurování u prof. Karla Veselého. Po ukončení studií se věnoval autorské serigrafii, restaurování a tvorbě do architektury. Koncem 80. začíná systematicky věnovat olejomalbě a počítačové grafice. Jeho tvorba se vyznačuje intuitivním přístupem a snů, silně emocionálními abstraktními kompozicemi. Oba tvoří spolu v jednom ateliéru, stejnou technikou olejomalby, mají podobnou barevnost - milují živé jasné barvy. Ale jsou zde nezaměnitelné rozdíly, až kontrasty. Na Ruth obrazech jsou viditelné, místy pastózní tahy štětcem, snažící se až expresivní ztvárnit odraz pocitu reality. Olejomalby Oresta jsou výsledkem dlouhé přípravy, postupného zvětšování skic na plátno a nanášení několika vrstev hladké malby čímž se snaží dosáhnout čistotu barevného stínování ploch. Na výstavě se představují zejména olejomalbami čtverečních formátů z posledních let. Ruth hlavně přírodní témata a Orest jeho typické abstraktní kompozice.