V sále Písecké brány na Hradčanech se uskutečnil Novoroční koncert HST

22.01.2014 18:35

     Dne 21. ledna 2014 od 19:00 hod. se v sále Písecké brány v Praze na Hradčanech uskutečnil Novoroční koncert HST, pořádaný Obchodní komorou Švýcarsko - Česká republika (HST = HandelsKammer Schweiz - Tschechische Republik), kde se jako hlavní sólista večera pražskému publiku představil MILAN ŘEŘICHA, mezinárodně uznávaný virtuos hry na klarinet, vystupující jako výjimečný sólový klarinetista na koncertních pódiích po celém světě, který je profesorem na prestižní hudební akademii Musikhochschule v Luganu ve Švýcarsku, pedagogem mezinárodních Master Classes v různých prestižních místech světa, kde se mistrovské hudební kurzy ve světě  pořádají a od letošního roku je také externím profesorem na JAMU v Brně. Umělce zastupuje celosvětově umělecká agentura ART & MANAGEMENT, a to osobně její  impresáriové, Dr. Světlana Patáková Boučková  a Ing. Jaroslav Paták. Jednalo se o první  akci tohoto druhu, pořádanou HST. Koncertu s následným setkáním pozvaných hostů, spojeným s malým koktejlem, se osobně zúčastnil také velvyslanec Švýcarské konfederace pan Markus Alexander Antonietti..

     Pozvání umělecké agentury ART & MANAGEMENT přijali významní hosté - hudební skladatel, kapelník a dirigent Josef Vejvoda s chotí, dirigent a skladatel Varhan Orchestrovič  Bauer, impresário Dr. Václav Bechyně z agentury Czech Artists Agency s chotí, šéfdramaturg České televize PhDr. Aleš Ulm, Ing. Jiří Králíček zastupující úspěšnou stavební společnost Ovelos, pozemní stavby a.s., a další hosté.


      V rámci poněkud netradičně, ale dramaturgicky originálně sestaveného programu zazněla díla G. P. Telemanna, C. Saint – Saense,  P. J. Vejvanovského, G. Rossiniho, J. Zacha, A. Vivaldiho, V. Kramáře, F. Mendelssohna  Bartholdyho, L. Boccheriniho, V. Montiho a L. Armstronga v provedení výjimečného komorního orchestru orientovaného v tomto nástrojovém složení vč. cembala zejména na barokní repertoár Musica Lucis Praga. Některé skladby provedl orchestr samostatně, některé se sólistou, již zmíněným  klarinetovým virtuosem Milanem Řeřichou   a jiné se dvěma skvělými sólisty – opět s Milanem Řeřichou a s jeho mladším kolegou, velmi nadějným, mladým, sympatickým a velmi talentovaným klarinetistou Liborem Suchým.

Libor Suchý je studentem klarinetové třídy vynikajícího prof. M.Poláka na Pražské konzervatoři a u Milana Řeřichy si rozšiřuje pravidelnými konzultacemi své klarinetové vzdělání a zkušenosti. Diváci si mohli vychutnat skladby barokních autorů jako Čtvero ročních období, Romanci pro klarinet, ale také např. oblíbený Montiho Čardáš  ve verzi pro klarinet a orchestr nebo populární skladbu legendárního trumpetisty L. Armstronga  "What a wonderful world". 

 

 

      Mimořádný úspěch sklidilo zejména sólové vystoupení Milana Řeřichy, stejně jako společný duet - sólo pro dva  klarinety Milana Řeřichy  s Liborem Suchým.  

      Milan Řeřicha a jeho dechberoucí sólo na klarinet uprostřed překvapeného publika.

      Vysokou uměleckou úroveň koncertu odměnili diváci  zaslouženým a dlouhotrvajícím potleskem a po provedení některých skladeb i výkřiky bravo !

       Po skončení koncertu proběhl malý raut, na kterém došlo k neformálnímu setkání pozvaných hostů a interpretů a ke spontánnímu  zpěvu lidových písní hosty rautu za doprovodu kontrabasu a houslí.

      Milan Řeřicha s Alešem Ulmem a jeho partnerkou, a dále s uměleckou ředitelkou Světlanou Patákovou Boučkovou.

      Václav Bechyně s chotí v rozhovoru se Světlanou Patákovou Boučkovou a Arnošte Proschekem..

      Skladatel a kapelník Josef Vejvoda v rozhovoru se Světlanou Patákovou Boučkovou.

       Dirigent a skladatel Varhan Orchestrovič Bauer v diskusním kroužku…