V Rudolfinu se uskutečnil slavnostní galavečer při příležitosti 65. výročí navázání diplomatických styků mezi ČR a ČLR

24.09.2014 17:52

Česká republika a Čínská lidová republika si dne 6. října 2014 připomínají 65. výročí od navázání vzájemných diplomatických styků. Při této významné příležitosti se dne 23. září v prostorách pražského Rudolfina uskutečnil slavnostní galavečer, který byl vrcholem oslav 65. výročí navázání vzájemných diplomatických styků, a na který byli pozváni také zástupci naší umělecké agentury. Během večera se zcela zaplněnému sálu představily tři známé čínské umělecké soubory - Komorní orchestr Zakázaného města, Voice of Yunnan a Kungfu Dance Gateway. Oblast kultury je tradičním symbolickým mostem, který dlouhodobě spojuje obyvatele obou zemí. Každý ze souborů přitom nabídl unikátní pohled na čínskou kulturu.

Ukázkové video ze Slavnostního galakoncertu.


V souboru Forbidden City Chamber Orchestra jsme měli možnost vidět klasicky školené hudebníky, kteří představili tradiční čínskou lidovou hudbu. Záměrem souboru bylo vyjádřit změny, které se odehrávají v současné čínské kultuře, a to prostřednictvím zvuků starých hudebních nástrojů. Překvapením pro všechny přítomné bylo také zařazení dvou známých českých lidových skladeb hraných na tradičních čínských lidových nástrojích. Jednou z nich byla také světově proslulá píseň - Škoda lásky od skladatele Jaromíra Vejvody, což pražské publikum ocenilo bouřlivým aplausem. 

Soubor The Voice of Yunnan se představil písněmi a tanečními kreacemi, které se vyznačují originálními rytmy a tradičním pojetím zpěvu v čínské kultuře. 

Soubor Contemporary Dragon Kungfu Company, který byl založen na základě iniciativy světoznámé hvězdy kung-fu Jackieho Chana, vystoupil s velmi působivým představením, které ukazuje novou tvář současné čínské taneční scény a mistrně kombinoval bojové umění kung-fu s tancem do jednoho impozantního celku. 

Zdařilý kulturní program připravilo společně Velvyslanectví ČLR v ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR, Ministerstvem kultury ČLR a Smíšenou česko čínskou komorou vzájemné spolupráce. Publikum ocenilo skvělé výkony umělců zaslouženým potleskem vestoje. Slavnostní galavečer dále pokračoval společným setkáním politiků, návštěvníků, pořadatelů a umělců na rautu.